Etiketten op rol in prijs verlaagd! Wat moet er eigenlijk op een etiket staan?
Regelmatig ontwerpen wij etiketten voor voedingsmiddelen. In het verleden kozen veel (startende) opdrachtgevers voor ‘losse’ etiketten omdat dit veel voordeliger was dan etiketten op rol. Nu niet meer! Door slimmer produceren kunnen wij onze prijzen voor etiketten op rol flink verlagen. Dit is gunstig voor iedereen die zelfklevende etiketten gebruikt. Etiketten op rol zijn namelijk veel makkelijker te verwerken en in sommige gevallen ook zelfs te automatiseren m.b.v. etiketteermachines. Bel ons op 033 246 34 46 voor meer informatie over etiketten of een aansprekend ontwerp op maat.
Wat moet er eigenlijk op een etiket staan?
Op het etiket van voedingsmiddelen moeten onder andere de naam van het product, de naam en het adres van de producent staan. En ook de ingrediënten, de houdbaarheidsdatum, E-nummers en een productiecode of partijcode. In de Warenwet staat wat er op het etiket van een voedingsmiddel moet staan. Bijvoorbeeld:
E-nummers
Dit zijn toevoegingen aan een product die de eigenschappen van dat product verbeteren of veranderen. Zoals kleurstoffen en smaakstoffen. Alleen producenten binnen de Europese Unie mogen E-nummers gebruiken.
Biologisch voedsel
Producenten mogen alleen maar biologisch op een etiket vermelden als ze voldoen aan normen voor milieubehoud en dierenwelzijn. Ook moet de producent vermelden welke instantie dit heeft gecontroleerd (inclusief het bedrijfsnummer van deze organisatie). Zo wordt het EKO-keurmerk namens de overheid uitgegeven door de stichting Skal.
Genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s)
Als een product uit meer dan 0,9% GGO’s bestaat, moet dat op het etiket staan. GGO’s zijn planten, dieren of micro-organismen die een stukje genetisch materiaal van een ander organisme hebben ontvangen. Bijvoorbeeld met het doel om een plant weerbaarder te maken tegen plantenziekten.
Herkomst voedsel
Bevat een product meer dan 50% dierlijke bestanddelen zoals vlees, vis of zuivel? Dan moeten producenten op het etiket vermelden in welk land of welke regio zij dit product maken. Deze verplichting geldt niet voor eieren en honing.
Voedingswaarde: energie en voedingsstoffen
De voedingswaarde geeft aan hoeveel energie een voedingsmiddel bevat. En welke voedingsstoffen erin zitten. Bijvoorbeeld hoeveel eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen.
Voedingsclaims (zoals light of natriumarm)
Een voedingsclaim zegt iets positiefs over de samenstelling van een product. Claims zijn bijvoorbeeld ‘natriumarm’ of ‘light’. Alleen wetenschappelijk bewezen voedingsclaims mogen op een etiket staan.
Gezondheidsclaims voedingsstof
Een gezondheidsclaim beschrijft het verband tussen een voedingsstof in een product en het effect op de gezondheid. Bijvoorbeeld ‘Vitamine C’ draagt bij aan de instandhouding van het immuunsysteem’. Er is een lijst met wetenschappelijk bewezen gezondheidsclaims. Producenten mogen alleen deze claims op een etiket zetten.
Allergenen in voedsel
Sommige ingrediënten kunnen bij mensen leiden tot allergieën of voedselovergevoeligheid. Voorbeelden hiervan zijn koemelk, peulvruchten en schaaldieren. Eiwitten in deze producten, allergenen, veroorzaken een allergische reactie. Voedselproducenten moeten allergenen vermelden op het etiket.
Bron: www.rijksoverheid.nl